Телешко карпачо

Рецепта за Телешко карпачо

Телешко карпачо
Телешко карпачо
Съставки:
  • телешко бонфиле - 120 г
  • пармезан - 30 - 40 г
  • зехтин - 1 к.ч.
  • лимонов сок - 1 к.ч. прясно изцеден
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • сол - 1/4 ч.л. едра, люспеста
  • босилек - 1 к.л. сушен

Начин на приготвяне:

1. При телешкото карпачо месото се консумира сурово, затова е изключително важно да се подбере много прясно телешко бонфиле.

То се почиства от външни жили и тлъстинки, ако има такива. Завива се в стреч фолио и му се придава заоблена форма.

Прибира се във фризер за 30 минути хубаво да стегне, за да може лесно да се нареже.

2. Парчето телешко бонфиле се отвива и нарязва на фини слайсове с много остър нож. Парченцата се подреждат едно върху друго като между тях се поставя парче хартия за печене или чисто найлонче. Така телешките фини шайби няма да зелепнат една за друга.

Оставят се да се отпуснат на стайна температура, ако ще се сервират скоро. Ако не, се прибират в хладилник завити във фолиото.

3. Телешкото карпачо се овкусява непосредствено преди поднасяне. За целта се смесват солта, зехтина, лимоновия сок, черен пипер и босилек. По желание дресинга се приготвя от по-рано, за да се разгърнат ароматите, а за още вкус може да се сложи и скилидка чесън нарязана на едро. Тя служи само за да пусне аромат и после се отстранява.

4. Телешкото се подрежда върху поднос като парченцата почти не трябва да се застъпват. Пръскат се или се заливат с дресинга и отгоре се нарязват тънки люспи пармезан.

Това е и най- семплият, но изискан начин да поднесем телешко карпачо. Разбира се, може и да се добави още разкош към предястието, като се поръси със зрънца от нар, свежи и крехки салатени листенца, прошуто на малки парченца и други добавки. Кедровите ядки също чудесно си пасват с това изискано плато.