Карамелен сос

Рецепта за Карамелен сос

Карамелен сос
Карамелен сос

Необходими продукти:

  • 180 гр. захар
  • 40 гр. масло
  • 200 мл. животинска сметана 35% 

Начин на приготвяне:

Около ¹⁄3 от захарта се насипва на дъното на не много голяма тенджера, която се поставя на умерено силен котлон. От време на време тенджерата се разклаща, така че захарта която се е разопилата да облее не разтопената захар. Не се бърка, размесването става с разклащане на тенджерата. Върху разтопената захар на равномерен слой се насипва втора трета от захарта. Тенджерата се разклаща, така че разтопената захар да облее не разтопената и да я разтопи. Добавя се и последната захар и и процедурата се повтаря докато захарта се разтопи и придобие карамелен цвят.

Към карамелизираната захар се добавя маслото. Разбърква се енергично с телена бъркалка докато маслото се разтопи и се смеси хомогенно с карамела. Тенджерата се дръпва от огъня.

Същевременно сметаната се загрява до завиране. За да се смеси с карамела трябва да е с температура близка до неговата. Горещата сметана се прибавя внимателно към карамела с непрекъснато ръзбъркване. Сместта се пени и има изпарения, затова смесването трябва да става внимателно. Тенджерата се връща на котлона. Загрява се с непрекъснато разбъркване докато сместта стане хомогенна и се сгъсти съвсем леко (сгъстява се допълнително, след като изстине).

Тенджерата се сваля от огъня и полученият карамелен сос се прехвърля в подходящ за съхранение съд (буркан или друго).

Може да се ползва веднага или да се съхрани в хладилник за 2-3 седмици. Преди употреба е добре да се извади от хладилника, за да се отпусне. Охладеният карамел може да се втечни по-бързо, като се загрее леко в микровълнова. Сосът може да се ползва за сервиране на Панакота, сладолед и всякакви други десерти, с които би си отивал. Да ви е сладко!