Семифредо с череши

Рецепта за уникален десерт с череши.

Семифредо с череши
Семифредо с череши

Продукти:

  • 300 г обезкостени череши (измерени след обезкостяването)
  • 60 мл вода
  • 240 г захар
  • 120 г белтъци (от 4 големи яйца), със стайна температура
  • 400 мл сметана 35%, много добре охладена

Начин на приготвяне

Черешите се пасират с пасатор или в блендер. Оставят се настрана.

Приготвя се италиански меренг, като в малка касерола се смесват водата и захарта. Разбъркват се на силен котлон докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Оставя се да ври докато захарният сироп достигне 118ºC. Малко преди да достигне тази температура започват да се разбиват белтъците до степен меки връхчета. Към тях на тънка струя се добавя врелият захарен сироп като се внимава да не се засегнат бъркалките на миксера. Когато всичкият сироп е добавен, белтъците продължават да се разбиват докато се поохладят и станат лъскави, много гъсти и стабилни.

Към белтъците се добавят пасираните череши и се разбъркват внимателно с шпатула.

Сметаната се разбива с миксер до степен меки връхчета (не трябва да бъде твърдо избита) и се добавя към сместа с черешите на три пъти, като се разбърква внимателно с шпатула.

Готовата смес се разпределя в 10 индивидуални формички с обем около 200 мл или в една по-голяма, която може да бъде форма с подвижни стени с диаметър около 26 см или правоъгълна форма за хляб. Формите се покриват плътно (с контакт върху сместа) със стреч фолио и се слагат във фризер да замръзнат.

Ако се използват индивидуални форми, преди сервиране се изважда необходимият брой и стените и дъното им се затоплят с намокрена в гореща вода кърпа. Формичката се обръща в чиния за сервиране и се потупва леко докато семифредото падне.

Ако се използват по-големи форми, семифредото се освобождава от тях предварително и преди сервиране се нарязват необходимия брой порции. Останалото се съхранява добре опаковано във фризера до 3 месеца.