Сладко от рози

Рецепта за сладко от рози

Сладко от рози
Сладко от рози
Съставки:
•листа от маслодайна роза
150 грама
•захар
1 кг
•вода
500 мл
•лимонтозу
2 чаени лъжици

Начин на приготвяне:

  1. Първата и най-важна стъпка е изборът и подготовката на розите. Сладко от рози се приготвя от цветовете на розовия трендафил, т.е. бяли или червени розови храсти не са подходящи за приготвяне на сладко от рози. Изберете добре разцъфнали, но не почнали да прецъфтяват цветове на трендафил. В рецептата за сладко от рози количеството розови листи е дадено като грамаж, а не като брой тъй като цветовете са с различна големина. Почиствате розовите листчета, като отделяте тичинките и зелената част на листчетата. Имайте предвид, че е добре да приготвите сладкото от рози възможно най-скоро след като наберете розите, тъй като трендафилът е с много нежни цветове, които бързо вехнат.
  2. В тенджера изсипвате захарта и водатата, като приготвяте захарен сироп. След като заври сиропа трябва да поври около 5 минути, за да се посгъсти. След като се посгъсти добавяте розовите листа и разбърквате. Сладкото от рози трябва да поври на тих огън 10-тина минути, като периодично разбърквате.
  3. Накрая добавяте лимонтузуто, варите още 1-2 минути и изсипвате готовото сладко в предварително измити и подсушени бурканчета, които веднага затваряте и обръщате с капачките надолу, докато изстинат.