Торта с карамел и тиква

Торта с карамел и тиква

Торта с карамел и тиква
Торта с карамел и тиква
Съставки:
• 1 средно голяма тиква „Цигулка“
• 1 л прясно мляко
• 9 яйца
• 1 1/2 ч. ч. захар
• 1 ч. л. ванилия

За карамела:

• 1 ч. ч. захар
• 3-4 с. л. вода
Начин на приготвяне:
Тиквата нарязах на малки парченца, на които отстраних кората. Добре е да не са много големи и по възможност с еднакъв размер. Сложих ги в тавичка, поръсих с 3-4 с. л. захар, добавих 1/2 ч. ч. вода и пекох в предварително загрята на 180 градуса фурна до пълно омекване и изпаряване на течността. Готовата тиква оставих да се охлади, докато приготвя карамела.

Преди да започна с приготвянето му, подготвих тавата, в която ще пека десерта. Избрах такава (26 х 30 см), която ще влезне в друга по-дълбока, която пък напълних с вода, за да се получи водна баня.

За карамела сложих в касерола захарта и я разтопих на средна степен на котлона. Приготвянето на карамел е дейност, за която трябва постоянно внимание и следене. Не разбърквам с лъжица, а с овални движения на касеролата. Надявам се да се разбира, какво имам предвид. Когато захарта се разтопи напълно, отстраних съда от котлона и внимателно добавих водата, като внимавах, тъй като карамелът е много горещ и може да пръска. Върнах касеролата на котлона и готвих още малко, докато карамелът и водата се съединят добре. Веднага след като това се случи, налях течния карамел в тавата, която приготвих за десерта. Трябва да се работи бързо, тъй като карамелът изстива и се стяга. Върху изстиващия карамел подредих парченцата тиква.

В дълбока купа разбърках добре яйцата със захарта и ванилията (без миксер) и когато усетих, че захарта се разтопи, добавих млякото. Разбърках още малко и полях тиквата с млечната смес, като използвях цедка, за да стане кремът напълно гладък. Загрях предварително фурната на 120-130 градуса. Внимателно поставих комбинацията от тавите в нея и пекох около час и половина. За готовността на десерта разбирам, когато с клечка за зъби пробода в центъра и от дупчицата не излиза смес, а и видимо има приятен загар.

Готовият десерт оставих да се охлажда цяла нощ, като в никакъв случай не трябва веднага да изваждаме тавата му от тази с водата. Това трябва да се случва постепенно. Както знаете аз приготвям десертите късно вечер, за да не се изкушаваме да ги опитаме по-рано, отколкото трябва.