Свински дроб с лук

Крехък и сочен,със златиста коричка,приготвен по този начин,дори някой като мен,който не обича кой знае колко свински дроб,ще започне да предпочита този вкус и ще остане много доволен и заситен! Вкъщи от първият път в който го направих,всички го заобичахме повече отколкото преди сме го опитвали на други места! Още докато го правих и усещах аромата му,апетита ми се повишаваше,а мъжа ми се въртеше около чинията и бързаше да го опита.. Тайната е в предварителната му обработка и задушаването с лука! Добър апетит!

Свински дроб с лук
Пържен свински дроб с лук

Продукти:

• Свински дроб - 1 кг.
• Вода (колкото да покрие дроба)
• Сода за хляб - 3 ч.л.
• Лук - 3 едри глави
• Олио
• Брашно
• Сол
• Черен пипер

Приготвяне:

Нарязваме дроба на филийки с дебелина около 0,5 см. Слагаме дроба в купа и го заливаме със студена вода,колкото да покрие дроба,оставяме го 10 минути да се изкисне от кръвта. След това излейте водата и го измийте,поръсете дроба със содата,разбъркайте го добре и оставете така за 30 минути. Нарежете лука на едри парченца и го оставете настрана. След като минат 30 минути,измийте дроба хубаво от содата. Отцедете го от водата,най-лесно е с гевгир. В дълбок тиган,загрейте достатъчно олио за пържене. Когато е достатъчно горещо,започваме да пържим дроба,като всяко парченце първо овалваме в брашно от двете страни. Когато получим златиста коричка,обръщаме парчетата да се пържат и от другата страна. Изваждаме готовите парчета в съд с капак,поръсваме със сол,черен пипер и посипваме част от лука,захлупваме капака. По този начин ще задушим лука и подправките с дроба,така те ще смесят ароматите и вкусовете си. По същия начин правим и останалия дроб. Изваждаме няколка парчета дроб,поръсваме малко сол и черен пипер и отново част от лука и така докато дроба свърши. Аз го поднесох със салата от червено цвекло. Добър апетит!

Бележки:

Някои хора,обработват дроба с прясно мляко,аз предпочитам както и да го готвя,винаги да го обработвам по този начин със сода и вода,това го прави по-крехък и сочен,дори след като изстине.

Видео от рецептата ТУК: