Пишмание

Рецепта за турски десерт-пишмание

Пишмание
Пишмание
Съставки:
  • вода - 2 в.ч.
  • захар - 2в.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 1 с.л.
  • лед

Начин на приготвяне:

Първо взимаме една тенджера, слагаме вътре брашното и почваме да запържваме, докато излезе миризмата на брашно - това време при всеки е различно, вие ще прецените, трябва да замирише на изпечено брашно и да стане леко жълтеникав цветът.

После чакате хубаво да изстине брашното и започвате със сиропа - слагате в една тенджера водата и захарта и почвате да бъркате, след като се разтопи захарта и почне да кипи, слагате лимоновия сок и чакате да се сгъсти - около 15 минути е достатъчно.

След това вземате леда и слагате в една тава. Отгоре слагате по малка тава, което намазвате с масло хубаво и заливате сиропа вътре и почвате да бъркате - това трябва да стане в студено време, пак подчертавам.

Бъркайки сиропа се сгъстява и става твърд, внимавайте с ръцете, че ще е много горещо, като стане, така че може вече да се вземе на ръце правите една твърда топка, която трудно разтягате.

Взимате брашното, слагате в една тава и топката, която направихте, правите на кръгла форма с празно в средата и слагате вътре в брашното, за да може двама да дърпате.

Бавно, но смело правите осмица и то става пак кръгло - и пак дърпате, така се редува, докато поеме брашното - този турски десерт става трудно, време трябва, но си заслужава.

По време на процеса на приготвяне на пишманието трябва да сте бързи, за да не се разтопи захарта, после накъсвате парчета и с помощта на една кафена чаша преобръщате в чиния.