Как да си направим масло

Как да си направим масло

Как да си направим масло

І Вариант: Разбиване на масло с кухненски робот

Размразеното мляко (каймак) се изсипва в каната на робота. Работи се с ножа. Налива се студена вода, да покрие сметаната. Включва се уредът и след 3 минути по стените на каната започва да се отделя маслото, а на дъното остава водата, примесена с мляко. След още 2 минути е напълно готово. Събират се всички по-големи и по-малки частици на топка и се прехвърля в купа със студена вода. Измива се с няколко води, като през това време са размачква и изстисква с лъжицата или дори с ръка, докато напълно се измие от млякото и водата излезе максимално от маслото. Може да се остави и в цедка за известно време. Престоява един ден в  хладилника в отворен съд, за да се изпари още от водата. Съхранява се и се употребява като всяко друго масло. Ако е по-голямо количество, може да се раздели на малки парчета в кутийки и да се прибере във фризера.

ІІ Вариант: Разбиване с миксер

Размразеното мляко се изсипва в дълбока купа. След това се работи по абсолютно същия начин, като описания във вариант І, но с бъркалките на миксера за разбиване на яйца. Тук трябва да се помисли за обезопасяване и предотвратяване на пръскането от съда.

Маслото започва да се отделя от водата след 15-20 минути, а разбиването се спира на няколко пъти, може да се добави и още вода.

ІІІ Вариант: Разбиване на масло в буркан

Размразеното мляко се изсипва в буркан с винт, например 720 мл. Налива се вода, затваря се плътно и се разклаща силно и дълго по подобие на барманите, когато правят коктейли с шейкър. Когато маслото се отдели по стените на буркана, се процедира по познатия начин от вариант І. Продължителността на процеса варира, като зависи от вашата сила и упоритост.