Тайната на варените яйца.Как се варят яйца правилно?

Варене на яйца - Как да готвя яйца правилно - пълно ръководство.

Тайната на варените яйца.Как се варят яйца правилно?
Тайната на варените яйца.Как се варят яйца правилно?

За да приготвите правилно пилешки яйца, първо се нуждаете от таймер. Освен това времето за готвене зависи от вида на печката. Например, конвенционалната електрическа печка ще отнеме допълнителни 5-7 минути, за да загрее водата - докато индукцията и топлинната топлина водят течността да заври по-бързо.

Можете да готвите яйца в микровълновата печка - солената вода ще им помогне да не избухнат. Микровълновата фурна обаче е подходяща, ако трябва да сварите едновременно няколко яйца за салата - доста е трудно да ги приготвите меко сварени с нея. Да не говорим за поширани яйца без черупки.

Как да сваря правилно яйцата?

Средно на твърдо врящите яйца ще са необходими поне 10 минути - плюс, допълнителни 3-7 минути, за да се загрее водата до точката на кипене. Един прост начин за ускоряване на процеса е да кипнете вода в чайник, след което да я добавите в тенджера с яйца (важно е там да има вече около половината вода - в противен случай черупката ще се спука).

За да се сварят меко сварени яйца, са достатъчни 5-7 минути (също като се изключи времето за загряване на водата). В същото време точната цифра ще зависи от предпочитаната степен на кипене и реалния размер на яйцата - големите отнемат повече време от малките.

Ако харесвате яйца с течен жълтък, тогава от момента на кипене маркирайте 2 или 3 минути - отново, в зависимост от теглото. За да бъдат яйцата добре почистени, веднага след кипене те се потапят в студена вода за 20-30 секунди - това е особено важно при готвене в меко сварено.

Какво се случва, ако ги готвите в продължение на 3 часа?

Въпреки факта, че варенето на яйца във вряща вода за повече от 30 минути е напълно безопасно, то все още значително влошава вкуса им. Варенето в продължение на много часове придава на жълтъка каучукова текстура и протеинът става прекалено сух. Съдържанието и съставът на калории обаче не се променят.

Имайте предвид, че продължителното варене на яйца се среща в еврейската и арабската кухня - но температурата не е 100 ° C, а варира от 70 ° C до 90 ° C. Поради ниската температура яйцата достигат готовност постепенно - за 8-14 часа - и вкусът им е възможно най-деликатен и богат.

Време за кипене на яйца

Един от популярните митове за яйцата е, че е по-здравословно да се ядат сурови. Имайте предвид, че това твърдение не се подкрепя от изследвания. Освен това диетолозите напомнят, че при липса на топлинна обработка яйцата могат да бъдат източник на инфекция.

// Съвети стъпка по стъпка:

  1. Изплакнете обилно яйцата . Тъй като микробите от черупката могат да попаднат в стомаха, препоръчително е да измиете добре яйцата в сапун и вода преди кипене.
  2. Поставете яйцата в тенджера със студена вода . Ако сварите само 2-3 яйца, по-практично е да използвате малка тенджера за варене - това ще ускори процеса на кипене на студената вода. Голяма тенджера с твърде много течност може да отнеме повече от 5 минути, за да се загрее.
  3. Оставете водата да заври на слаб огън . За да сварите яйцата правилно, температурата на водата трябва да се повишава постепенно. Преди кипене яйцата се поставят в студена вода, която напълно ги покрива - след което температурата се повишава.
  4. Време за кипене . Основната тайна на варенето на пилешки яйца е стриктното спазване на времето, прекарано във вряща вода. Когато готвите „на око“, рискувате или да не сварите яйцата, или да ги усвоите и да получите ненужно сух жълтък.

Как да готвя яйца без черупки?

Пашираните яйца са френско и английско ястие. Буквално името се превежда като „в торба“ - което означава, че яйцето се вари без черупката. В този случай към водата се добавя малко оцет - това помага да се коригира киселинността и да се избегне разпространението на жълтъка.

Първо, оставете водата (със супена лъжица оцет) да заври леко, след това счупете черупката на яйцата на място в купа. Докато разбърквате водата с бъркалка и създавате вихър, бавно изсипете яйцето в центъра на тенджерата - като държите купата възможно най-близо до водата.

Времето за готвене в този случай ще бъде около 3 минути - след което яйцето се изважда с решетъчна лъжица и се поставя върху хартиена кърпа. Алтернативен метод за варене на поширани яйца се счита методът с найлоново фолио - в този случай те първо се поставят във филм (или малка торбичка), в който се варят.

***

За да сварите правилно пилешките яйца, първо се нуждаете от таймер - в крайна сметка времето за готвене зависи от вкуса и размера на яйцата. Скоростта на готвене също се влияе от вида на печката и от това колко бързо течността кипи.