Кафяв ориз - полза или вреда за тялото: разлики от белия

Наистина ли кафявият ориз е по-здравословен от белия? Отговорът ще намерите тук в тази статия.

Кафяв ориз - полза или вреда за тялото: разлики от белия
Кафяв ориз - полза или вреда за тялото: разлики от белия

Вкусът на кафявия ориз е много трудно да се обърка с белия. Той е в пъти по-плътен, по-безвкусен и по-зле усвоява солта. Но всичко това е разлика във вкусовите усещания. А как тялото възприема кафявия ориз? Има ли смисъл да му давам предпочитание?

Как кафявият ориз става бял?

Белият ориз е ориз, който е преработен, което означава, че е лишен от ценни вещества и витамини. След обработка - задушаване - от белия ориз се елиминират минерали, мазнини, фибри и ценни антиоксиданти. Въпреки това, благодарение на съвременните технологии, към него се добавят фолиева киселина, желязо, витамини и други полезни вещества. И белият, и кафявият ориз се считат за диетични храни и не съдържат глутен.

Дивият ориз е различен. Не бъркайте кафяв ориз с див ориз. Последният се отглежда от съвсем различно растение. Произвежда се малко, което се отразява на цената му.

Какви са ползите от кафявия ориз?

Ползите от кафявия ориз включват:

  • подобряване на метаболизма;
  • отвеждане на излишната вода от тялото;
  • предотвратяване на язви и гастрити;
  • регулиране на нивата на кръвната захар;
  • прочистване на кръвоносните съдове.

Кога трябва да изберете кафяв ориз?

Ако отслабвате или сте на диета, изберете кафяв ориз. Той засища добре глада и помага за контролиране на приема на калории. Между другото, кафявият ориз съдържа три пъти повече магнезий от белия. Полезен е за зъбите и костите.

Ако лекарят препоръчва включването на повече фибри, тогава трябва да се предпочита и кафяв ориз. Изберете тази опция, ако имате висок холестерол в кръвта.

Кога трябва да изберете бял ориз?

При проблеми с бъбреците е препоръчително да включите в диетата бял ориз, а не кафяв, тъй като последният съдържа голямо количество калий и фосфор. Излишъкът от тези вещества в организма може да повлияе неблагоприятно на бъбреците. Също така, прекомерното натрупване на калий в организма може да доведе до проблеми със сърцето, така че ако страдате от сърдечно-съдови заболявания, по-добре е да намалите консумацията на кафяв ориз.

Кафявият ориз също не се препоръчва за тези, които имат заболявания на стомашно-чревния тракт и проблеми с червата. Има повишен риск да съдържа токсини, тъй като те се натрупват в триците.

По принцип не се препоръчва на бременни жени и деца под пет години да консумират ориз.

Кафявият ориз, за ​​разлика от белия, може да причини алергии. Ето защо, ако имате склонност към алергични реакции, по-добре е да дадете предпочитание на белия ориз.

Всичко не е толкова ясно, колкото понякога изглежда. Много зависи от индивидуалните характеристики на тялото ви. Не бързайте да преследвате модните и хранителни тенденции, слушайте себе си и своите нужди.