КАК ДА СГОТВИМ СПАГЕТИ ПРАВИЛНО?

Колко варене трябва за перфектните спагети ? Как точно се приготвят спагети и паста?

КАК ДА СГОТВИМ СПАГЕТИ ПРАВИЛНО?
КАК ДА СГОТВИМ СПАГЕТИ ПРАВИЛНО?

Историята на спагетите датира от няколко века. Още през десети век са известни класическите рецепти за готвене на това ястие с яйца и брашно. За много кратко време ястието стана толкова популярно, че и бедните, и богатите започнаха да го приготвят. В началото на ХХ век е изобретена първата машина за спагети, благодарение на която можем да купуваме различни видове паста по рафтовете на магазините.

Днес има два вида тестени изделия: пресни и сухи. Прясна паста се приготвя непосредствено преди употреба от яйца и брашно от първо или първокласно. В същото време въпросът как да се готвят правилно спагети е доста лесен за решаване: веднага след готвене се вари в подсолена вода до почти пълна готовност.

Но можете да си купите сухи видове тестени изделия на всеки пазар. Тяхната особеност се крие във факта, че при готвене използват вода и пълнозърнесто брашно. Опаковката ще ви каже как да си направите спагети от магазина. На него ще разберете всички необходими данни, като: мястото на производство на пастата и вида на брашното, както и препоръчителното време за готвене.

Колко спагети от бяло брашно да сготвите зависи от производителя. Средно готвенето отнема от две до седем минути. Не забравяйте как да приготвите спагети по правилния начин. За сто грама сух продукт (равиоли, спагети и всякакви други тестени изделия) са ви необходими около литър вода и десет грама сол. За готвене вземете тенджера с дебело и плоско дъно. Колкото по-голяма е долната повърхност, толкова по-малък е шансът макароните ви да се слепят.

Някои експерти, давайки препоръки как да готвите спагети , предлагат да се добавят една или две супени лъжици растително масло на сто грама сух продукт. Така че има по-малък шанс макароните ви да се слепят, но не забравяйте да ги разбърквате редовно по време на готвене.

Колко да варите спагети от пълнозърнесто брашно също е строго индивидуално и трябва да се ориентирате според препоръките на опаковката. Средно ще ви отнеме десет до двадесет минути. Освен това трябва редовно да пробвате паста, докато готвите. Така че можете да разберете как правилно сварените спагети са дошли до необходимото състояние.

Когато се свали от котлона, пастата трябва да е леко влажна отвътре и напълно сварена отвън. Отцедете сварената паста веднага, но в никакъв случай не я изплакнете под течаща вода, в противен случай цялата топлина, задържана вътре в пастата, ще изчезне и те ще останат полуизпечени. Единственият случай, когато сварените спагети се измиват с течаща вода, е при по-нататъшното приготвяне на студени салати. Готовата паста се сервира с различни сосове.

Ще имаш нужда:

  • 500 гр. спагети от твърда пшеница
  • една супена лъжица сол
  • две до три супени лъжици зехтин

За соса:

  • 200 гр. настъргано твърдо сирене
  • 200 мл мляко
  • По 2 супени лъжици масло и пълнозърнесто брашно
  • чесън

Вземете голяма дълбока тенджера (около 6-7 литра), налейте в нея 5 литра вода и оставете да заври. Добавете супена лъжица сол (можете спокойно да я изсипете с малка пързалка), налейте зехтина и внимателно подредете всички спагети. Когато се намокрят, те ще се потопят равномерно във водата.

Колко спагети трябва да се сварят, се ръководете от вкуса на пастата. Никога не ги покривайте с капак при готвене. Отцедете водата и изсипете пастата обратно в тенджерата. Сега можете да покриете пастата с капак, за да я приготвите. Добавете няколко супени лъжици олио по желание.

Сега преминете към приготвянето на соса. В тенджера или тиган смесете маслото, настърганото сирене и брашното. Оставете сместа да се разтопи и гладка. Сега постепенно добавете две супени лъжици мляко. Сместа трябва да е постоянна през цялото време, така че я разбърквайте през цялото време.

След като цялото мляко е в тигана, оставете соса да заври и веднага го изключете. Сега добавете сол и чесън на вкус. Колкото повече чесън, толкова по-лютен е сосът. Можете също да добавите любимите си зеленчуци: те ще добавят пикантност към ястието.